Aktuális

Üres szoborfülke kiadó

Pályázat

Ez a szoborfülke a Ferenczy Múzeum épületén egyelőre üresen áll, de izgatottan várja leendő lakóit. Ha szeretnéd, hogy a te szobrod, installációd kerüljön a fülkébe, jelentkezz!
Alkotásodat bármilyen időjárásálló anyagból, tetszőleges technikával elkészítheted. Egyedül a kiadó fülke méretére figyelj (magasság: 70 cm, szélesség: 50 cm, mélység: 35 cm).
Pályázni egyéni és csoportos alkotással 18 éves korig lehet.
Minden beérkezett pályaművet kiállítunk, rendszeresen ünnepélyes szoboravatást tartunk az online térben. Fülkeszobrodat a Kossuth utcában sétáló járókelők a nap 24 órájában megcsodálhatják majd.

A pályázat időtartama: 
2021. február 15. – június 15.

Részvételi szándékodat a következő e-mail címen várjuk:
muzeumpedagogia@muzeumicentrum.hu

Az esemény itt érhető el.

Szentendrei projektek

Bánáti Sverák program

A több, mint öt éve futó programunk célja, hogy a szentendrei óvodáskorú gyerekeket bevonjuk a múzeum világába; a kiállításainkon egy átfogó, a korosztályra szabott festészeti és szobrászati alapképzést kapnak. A felfedező típusú foglalkozássorozaton különböző szinteken valósul meg a kompetenciafejlesztés. A festmények és szobrok vizuális élményének befogadása versek, dalok, mesék bevonásával zajlik; a műhelymunka során nemcsak a belső élményeiket jelenítik meg, hanem az alapvető mesterségbeli fogásokkal is megismerkednek. A programot minden évben a Gyerekkézzel című, a gyermekek alkotásaiból rendezett kiállítással zárjuk.

Barcsay nap

A szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola minden évben megemlékezik névadójának születésnapjáról egy kreatív alkotónap keretében. Az ünnephez mi is csatlakozunk egy-egy múzeumpedagógiai foglalkozással. A diákok munkáiból a nap végén kiállítás nyílik az iskolában.

IKSZ és nagykövet program

IKSZ

Szeretettel várjuk a képzőművészet és a történelem iránt érdeklődő középiskolásokat, akik az iskolai közösségi szolgálatukat a múzeumunkban szeretnék teljesíteni.

Lehetséges feladatkörök:
diák-tárlatvezető képzésben való részvétel
kisiskolások segítése nyári táborainkban
gyerekek, családok segítése múzeumi workshopokon
online kommunikációs anyagok készítése kiállításokhoz

Nagykövet program

Nagykövet programunk a múzeum időszaki kiállításaihoz kapcsolódik. Olyan történelem és képzőművészet iránt érdeklődő diákoknak szól, akik részt vesznek egy rövid diák-tárlatvezető képzésen, ahol múzeumpedagógusok és kurátorok segítségével megismerik a kiállítást, melynek iskolájukban nagykövetei lesznek. Részt vesznek a kiállítás megnyitóján, majd diáktársaiknak tartanak vezetéseket. A program célja, hogy a múzeum kiállításait a diákok szemszögéből, érdeklődésüknek problémafelvetéseiknek tükrében mutassuk be, lehetőséget teremtve ezzel a múzeumban felhalmozott tudáskincs népszerűsítésére a diákok körében.

Módszertani központ

Pedagógusoknak szóló oktatási segédanyagaink elérhetők itt. (link: a múzeumpedagogia/oktatasi_segedanyagok)

Képzőművészet tematikájú kiállításainkon szeretettel várjuk a múzeumpedagógus kollégákat, múzeumi szakembereket és pedagógusokat kreatív gyakorlatok foglalkozásainkon.

Aktuális workshop: Csákány István kiállításán 2021. április 2-án.