Családi programok

Családi nap

Ha eljön a hónap harmadik vasárnapja, akkor FMC Családi nap! Várjuk a família minden tagját: szülőket, testvéreket, nagyszülőket és unokákat. Amíg mi, múzeumpedagógusok a gyerekekkel felfedezünk egy-egy kiállítást, addig a szülők megtekinthetik állandó, vagy épp időszaki tárlatainkat. 10-12 óráig változatos tematikával, workshopokkal, meghívott vendégekkel várjuk a résztvevőket.

Babaszoba

Havonta egyszer jelentkező babás-mamás programunkon aktuális kiállításainkban tartunk tematikus, bababarát tárlatvezetéseket, beszélgetéseket.

SZÉN

Mi is ott vagyunk minden évben a Szentendre Éjjel-nappal Fesztiválon! Minden nap változatos programokkal, családi kalandjátékkal várjuk az érdeklődőkat.

Szakkörök

Nyitott műhely

Az FMC tehetséggondozó szakköre rajzolni szerető, és rajzolni nem szerető 12 éven felüli diákoknak minden kedden 14-17 óráig. A családias hangulatú műhelyfoglalkozásokon technikákat, praktikákat tanulunk, kreatívkodunk és művekkel ismerkedünk. A foglalkozások lazán egymásra épülnek, de egyenként is látogathatók.

Festőösvény

Minden hónap második szombatján, 14-16 óráig várjuk a nagycsoportos és kisiskolás korú gyerekeket játékos műhelyfoglalkozásainkra. A múzeum gyűjteményében található modern és kortárs festmények világában kalandozunk, minden alkalommal egy művész alkotásaival ismerkedünk játékos formában, és a hozzá köthető technikával valami újat alkotunk.

Táborok

Kincskeresők akcióban – azaz mivel foglalkozik a régész?

Idei táboraink a közösségi régészeti kiállításunkhoz kapcsolódnak, de a hét során a múzeum egyéb kiállítótereit és a régészethez kapcsolódó külső helyszíneket is felkeresünk, hogy körbenézzünk egy régész szemével.
A táborokat a járványügyi előírásoknak megfelelően, a vírushelyzethez igazodva szervezzük sok szabadtéri programmal.
Ezen a nyáron 2 egyhetes tábort és 4 kétnapos minitábort szervezünk.

IDŐPONTOK

Egyhetes táborok
A táborban megrajzoljuk a régész profilját, megtanulunk régészül beszélni, fémkeresővel kincset keresünk, ásatási naplót írunk, nyomozós játékot játszunk és egy óriás társasjáték segítségével tovább ismerkedünk a régész munka rejtelmeivel. Megalkotjuk saját kincsestárunkat, amit természetesen minden résztvevő a tábor végén hazavihet.

1. turnus: június 21-25.
Ajánlott korosztály: felső tagozatos diákok
2. turnus: július 5-9.
Ajánlott korosztály: alsó tagozatos diákok

Kétnapos minitáborok
Az egyik napot a múzeum régészei által vezetett fóti ásatáson töltjük terepen, ahol részt veszünk a feltárásban, megtanuljuk az alapvető feltárási és dokumentálási protokollt. A második napon a közösségi régészeti kiállítás gazdag anyagával ismerkedünk a múzeumban, játékosan gazdagítva a terepen szerzett ismereteket.

1. turnus: július 12-13.
2. turnus: július 15-16.
3. turnus: július 19-20.
4. turnus: július 22-23.
Ajánlott korosztály: felső tagozatos és középiskolás diákok

Az egyhetes (ötnapos) táborok díja: 29.500 Ft / fő, testvérkedvezmény: 25.000 Ft / fő
A kétnapos minitáborok díja: 12.500 Ft / fő, testvérkedvezmény: 9.000 Ft / fő

A táborok díja tartalmazza a napi egyszeri meleg ebédet és a külső helyszínekre történő utazás költségét is.
Minden táborunkba maximum 12 fő jelentkezését tudjuk fogadni.

Bővebb információ és jelentkezés: a muzeumpedagogia@muzeumicentrum.hu email-címen.

Országos rendezvények

Magyar festészet napja

A jeles napról közösségi program keretében emlékezünk meg minden évben, ahol természetesen festünk.

Múzeumok Éjszakája

A Ferenczy Múzeumi Centrum minden évben bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatba. Változatos és szórakoztató programokkal készülünk, a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korosztályra gondolunk.

Múzeumok Őszi Fesztiválja

A FMC évről évre gazdag programkínálattal csatlakozik ehhez az országos kezdeményezéshez. Múzeumpedagógiai foglalkozások, családi napok és közösségi alkotás várja az érdeklődőket.